Tulisijan suunnittelu ja toteutus

tässä osiossa:

TIILERI_ilona

Tulisijatyypin valinta

Tulisijatyypin valintaan vaikuttavat eniten sen käyttötarkoitus ja sijoituspaikka.

Käytettäessä tulisijaa jatkuvaan lämmitykseen kannattaa valita varaava tulisija, jonka koko ja teho määräytyvät lämmitettävän tilan mukaan. Hyvällä varaavalla tulisijalla tulee olla suuri lämmönvarauskyky, mutta vain kohtuullinen teho, sillä näin saadaan aikaan pitkä lämmönluovutusaika ja huonetilat pysyvät miellyttävän lämpöisinä. Puun poltosta saatava energia pystytään hyödyntämään tehokkaasti, kun tuotettua energiaa ei tarvitse tuulettaa pois ylikuumenemisen vuoksi.

Normaalisti eristetyn noin sataneliöisen pientalon keskimääräinen lämmöntarve jää 200 vrk:n ajalta alle 2 kW. Kuorellisen tiilitulisijan maksimiteho on tyypillisesti alle 2 kW ja vain noin kolmannes pesällisen sisältämästä energiasta vapautuu huonetilaan ensimmäisen 24 tunnin aikana. Tulisija voidaan myös hankkia ensisijaisesti ruoan valmistusta varten. Tällöin hyvä valinta on leivinuuni tai hella-leivinuuni. Usein tulisijaan yhdistetään molemmat käyttötarkoitukset.

Olohuoneessa tulisijan ulkonäkö on tärkeä valintakriteeri. Poltetuista tiilistä muurattu takka on tyylikäs katseenvangitsija. Kokonaisuutta voidaan täydentää puhtaaksimuuratulla väliseinällä.

Keittiöön sijoitettu tulisija antaa kodikkuutta moderniinkin keittiöön. Käyttökelpoinen valinta on leivinuuni tai hellan ja leivinuunin yhdistelmä. Nykyaikaisessa, avaria tilakokonaisuuksia suosivassa tilasuunnittelussa tulisija voi toimia tilanjakajana. Takka-leivinuuni soveltuu keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi, jolloin takka avautuu olohuoneeseen ja leivinuuni keittiöön. Hormin ympärille voidaan muurata erityyppisiä tulisijoista muodostuvia yhtenäisiä kokonaisuuksia. Tällainen sydänmuuri on todellinen pientalon lämmin sydän.

Tulisijan toteutus

Tulisija perustetaan tasaiselle ja liikkumattomalle perustalle. Perustan kosteuseristyksenä käytetään kapillaarikosteuden katkaisevaa bitumihuopaa. Tulisijan runko muurataan poltetuista tiilistä savilaastilla. Tulipesän ja yläpalotilan seinämät muurataan tulenkestävistä taloustulitiilistä. Laastin tulee olla tulenkestävää. Tulisijan näkyvä kuoriosa ja runko-osa erotetaan toisistaan palovillalla.

Tulisijan muurauksessa on noudatettava Suomen Rakentamismääräyskokoelman osan E8 – Muuratut tulisijat – ohjeita ja määräyksiä.

Käytä aina alan ammattilaista tulisijan muuraustyössä.


Takaisin alkuun

Ohjeita tulisijan muuraukseen

Takan muuraus

Tiileri puuhellan muuraus