25.11.2021

Engelendale-palvelutalo: moni-ilmeistä tiilipintaa ohutsaumauksella

Palvelukoti Engelendale, Brugge

Ohutsaumauksella saadaan julkisivuun tiivis ja muurimainen vaikutelma.

Belgian Bruggessa entinen luostarirakennus toimii vanhusten palvelutalona. Vuonna 2014 toteutettu laajennus yhdistää taitavasti modernin tiilirakennuksen ympäristön historialliseen rakennuskantaan.

Uusi rakennus yhdistyy ympäristöönsä tiilijulkisivuillaan ja keraamisella kattotiilellä. Julkisivuihin valittiin pitkänomainen tiili ja ohutsaumamuuraukset. Punatiiliseinä on muurattu ohutsaumamenetelmällä. Kun sauman osuus julkisivusta on perinteistä muuraustapaa pienempi, antaa seinä tiiviin, muurimaisen vaikutelman.

 

Poikittain muurattujen tiilien lasitetut päädyt työntyvät hieman ulos seinälinjasta.

Muuraus on tehty niin sanottua villiä limitystä käytäen. Villiksi limitykseksi kutsutaan limitystapoja, joissa juoksu- ja sidekivet näyttävät olevan toisiinsa nähden satunnaisessa järjestyksessä, vaikka ne todellisuudessa noudattavat tiettyjä sääntöjä.

Osa tiilistä on muurattu niin, että tiilenpää työntyy hieman ulos seinälinjasta. Tehokeinona näissä tiilissä on vihreä lasitus. Osissa seiniä on käytetty myös pitsimuurausta.

Julkisivuissa on myös pitsimuurausta.

Vihreät tiilenpäät sointuvat piha-alueen kasvistoon.

Luostarin historia läsnä

Vuonna 1996 Bruggen kantakaupungissa sijainnut vanha dominikaaninen luostari purettiin ja korvattiin uudella rakennuksella. Arkkitehti Gino Debruyne suunnitteli joustavamman luostarirakennuksen, joka tarjosi asumistilaa hoidon tarpeessa oleville, kun seurakunta ei enää tarvinnut kaikkia tiloja. Vuonna 2011 rakennuksessa alkoi toimia palvelutalo Engelendale (enkelten laakso). Palvelutalotoiminnan käynnistyttyä keskusta oli laajennettava, jotta se pysyisi taloudellisesti kannattavana. Tämä oli mahdollista, kun viereinen kiinteistö tuli myyntiin.

Arkkitehti Debruyne suunnitteli vuonna 2014 toteutetun laajennusosan, joka koostuu kolmesta kaksikerroksisesta ja kaltevakattoisesta rakennusosasta sisäpihalle sijoitettuina. Laajennusosan keraamiset materiaalit ovat yhteneväiset luostarin arkkitehtuurin kanssa.

Laajennuksen myötä asuntojen määrä yli kaksinkertaistui 40:stä 96:een. Talossa on asuinhuoneita avustettuun asumiseen, yksiöitä sekä asuntoja pariskunnille. Entisen luostarin ja laajennusosan välissä on uusi pääsisäänkäynti, jossa on tilava vastaanottoalue.

 

Palvelukoti Engelendale (WZC Engelendale); Laajennus

  • Arkkitehti Gino Debruyne & Architects
  • Tilaaja: WZV Volkswelzijn Bruge
  • Koko 4,500 m²
  • Valmistumisvuosi: 2014
  • Julkisivumateriaali: tiili
  • Kattomateriaali: keraaminen kattotiili

Kuvat: Wienerberger

 

arkkitehtuuri
julkisivu

Lue lisää