Pihatiilet ja niiden asennus

pihatiilet

 

 

Pihan laatoitukseen valmistetaan erityisiä pihatiiliä. Normaalia korkeamman polttolämpötilan ja erikoismassan ansiosta pihatiilellä on erinomainen säänkestävyys ja lujuus. Karhean pintansa ja tiiviin rakenteensa ansiosta tiili on turvallinen pihan pintamateriaali myös talvella.

Keraamiset pihatiilet soveltuvat niin puutarhojen kuin kaupunkimaisemankin elävöittämiseen. Ne kestävät hyvin pohjoisen vaativissa sääolosuhteissa ja niillä on erinomainen kulutuksenkestävyys. Keraaminen pihatiili ei kaipaa juurikaan huoltoa. Se säilyttää värinsä ja patinoituu ajan mittaan kauniisti.

Pihatiilet tarjoavat hyvän valikoiman värejä, muotoja ja pintoja. Keraamiset sävyt ovat lämpimiä ja eläviä; perinteisen punaisia, mustaa ja ruskeaa tai koristeellisia sinivioletin sävyisiä.


Perustaminen

Tukevan ja kestävän pihakiveyksen edellytyksenä on perusteellinen pohjatyö.

  • Poista routiva maa-aines laatoitettavalta alueelta. Tiivistä pohjamaa ja levitä kuivatuskerroksena toimiva sora. Vanhalla hyvin kantavalla, routimattomalla pihamaalla ei sorakerrosta tarvita.
  • Tasoita ja tiivistä sorakerros täryttämällä niin, että huomioit lopullisen pinnan korkeudessa soran päälle tarvittavan noin 3 cm:n asennushiekkakerroksen ja tiilien paksuuden.
  • Pintavesien pois johdattamiseksi muotoile sorakerroksen pinta kaltevaksi, n. 2 cm / metri. Kapeahkoilla käytävillä voidaan kuivatus aikaansaada viettämällä pihakiveys molempiin reunoihin lievän kaarevuuden avulla. Rakennuksiin rajoittuvissa pihakatteissa kallistuksen tulee olla rakennuksesta poispäin.
  • Levitä 3 –5 cm:n asennushiekkakerros soran päälle ja tasoita se tasoituslautaa ja ohjauslistoja apuna käyttäen lopulliseen ladontatasoon. Huomioi tarvittavat kallistukset.

 

Tiilien ladonta

Oikea ladontakuviointi terävöittää ympäristön tunnelmaa. Olipa asettelu vino-, pysty- tai tiilikuviointi, toimii se aina katseenvangitsijana. Asennuksessa tulee aina huomioida katettavan alueen maaston vaihtelu. Olemassa olevaa kasvillisuutta tulee kunnioittaa.

  • Pyri mitoittamaan päällystettävä alue siten, että valittu limitys etenee ilman katkaistavia tiiliä.
  • Lado tiilet halutun ladontamallin mukaisesti ja koputtele oikeaan asentoon kumi- tai puunuijan avulla.
  • Ladottavien tiilien väliin tulee jäädä noin 3 mm:n sauma. Tarkista aika ajoin päällystyksen tasainen eteneminen ja saumojen suoruus.
  • Päällysteen reunana käytetään sivusiirtymisen estämiseksi lappeelleen, syrjälleen tai pystyyn asetettuja tiiliä. Ellei koko tiili mahdu paikalleen sadevesikaivojen ym. esteiden kohdalla, jätä kiveykseen aukko ja jatka ladontaa ehjien tiilien osalta loppuun asti.
  • Aukkopaikat viimeistellään puolitiilien tai erikseen sahattavien kappaleiden avulla, pienet aukot voi myös täyttää hiekalla.
  • Saumat täytetään harjaamalla niihin kuivaa hiekkaa, raekooltaan 0 –1 mm. Saumojen täyttämisen jälkeen pinta kastellaan, jotta hiekka asettuisi kunnollisesti tiilien ympärille. Pinnan kuivuttua saumat täytetään uudelleen ja kastellaan jälleen.

Ohjeita pihatiilien asennukseen