Tulisijan valinta
Tulisijatyypin valinta
Tulisijatyypin valintaan vaikuttavat eniten sen käyttötarkoitus ja sijoituspaikka.
Varaava takka
Varaava takka on parhaimmillaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa tiloissa. Varaavan takan idea on kerätä lämpöä tiilimassaan ja luovuttaa sitä erittäin pitkään. Muut tulisijat, kuten kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa ja lämmityksen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Tässä on yksi oleellisimmista eroista varaavan takan ja muiden takkatyyppien osalta.
Varaava takka voi luovuttaa lämpöä jopa yli 65h riippuen takan painosta. Tässä on yksinkertainen muistisääntö mitä painavampi tulisija, sitä parempi. Koska lämpö tulee tulisijasta pitkän ajan kuluessa, on selvää, että takan pintalämpötila on matala verrattuna esimerkiksi kamiinoihin. Matala pintalämpötila on asumisviihtyyden kannalta oleellinen asia, ei tarvitse ensin lämmittää ja sitten tuulettaa. Myöskin perheen pienimpien on turvallista oleskella takan lähistöllä, kun ainut kuuma kohta tulisijassa on tulisijaluukut.
Varaavan takan matalasta pintalämpötilasta on myös muutakin hyötyä, siitä johtuen voit pinnoittaa tulisijasi melkeinpä millä tahansa pinnoitteella. Jos tiilipinta, ei miellytä voit rapata tulisijasi tai laittaa keraamiset laatat. Tiilitulisijan voi myös maalata, jolloin takan uudistamien käy nopeasti.
Ulkonäön merkitys korostuu nykyajan tulisijan hankinnassa. Siksikin varaava takka on oivallinen valinta, sillä sen lisäksi, että voit pinnoittaa tulisijasi melkeinpä millä tahansa pinnoitteella, on nykyään saatavana malleja isolla tulisijaluukulla. Isot lasiluukut tai vaikkapa kulmaluukut viimeistelevät tulisijasi. Luukun merkitys ulkonäön kannalta on iso, vaikka käytännön kannalta pienempi luukku voi olla käytännöllisempi.
Tiesitkö, että varaava takka on suomalainen keksintö, jonka idea on alkanut kiinnostaa ulkomaillakin. Ekologisesta näkökulmasta ajatellen varaava takka ottaa puusta parhaiten hyödyn irti. Varaavasta takasta voi sanoa, että se on paras vaihtoehto esim. maalämmön tai ilmalämpöpumpun kanssa.
Kiertoilmatakka
Valitsemalla kiertoilmatakan saat näyttävän tulisijan kotiisi. Juuri ulkonäkö on tärkeä peruste valittaessa kiertoilmatakka. Näyttävät luukut ja hissiluukut on helpoin toteuttaa juuri tähän takkatyyppiin. Lämmityksen suhteen kiertoilmatakka on ns. nopea lämmittäjä. Konvektion eli ilmakierron avulla huoneilma lämmitettään takan kuoren sisällä ja useimmiten johdetaan takan päältä takaisin huonetilaan lämmitettynä. Kiertoilmatakka voi puhaltaa yli 130 asteista lämpöä, se kannattaa huomioida, ettei sijoita kiertoilmatakkaa kovin pieneen tilaan.
Kiertoilmatakat koostuvat metallisesta sisäosasta eli insertistä. Sisäosa päällystetään yleisimmin silikaattilevyllä, joka on ns. palosuojalevy, eikä se varastoi lämpöä. Kiertoilmatakkojen viimeistelypinta on usein rappaus. Ulkonäköä ajatellen silikaattilevyistä on helppo rakentaa tilaan sopiva kokonaisuus esim. korkeuden suhteen korottamalla levyrakennetta. Hissiluukkumallien kuori kannattaa rakentaa niin, että huolto onnistuu vaivatta tulevaisuudessa.
Kiertoilmatakka ei varaa lämpöä ja siksi se on selvästi kevyempi tulisijavaihtoehto. Se voidaan joissain tapauksissa jopa perustaa puulattialle, toki palamattoman materiaalin päälle.
Jos haluat näyttävyyttä ja käytät takkaa vain harvoin kiertoilmatakka voi olla sinun valintasi.
Kamiina
Erilaisten kamiinoiden tarjonta on lisääntynyt paljon viime vuosina. Kamiina on helppo hankkia ja se mahtuu pieneen tilaan.
Kamiinasta lämpö tulee nopeasti huonetilaan ja siksi se onkin ihanteellinen saunamökkien ja kylmien tilojen lämmittäjä.
Kamiinalämmittäjä pärjää pienemmällä puumäärällä, mutta toisaalta lämpöä tulee sen mukaisesti vähemmän. Lämmitysenergia on sidoksissa poltetun puun määrään.
Valurautaiset kamiinat kestävät kovaa käyttöä ja materiaalinsa puolesta niitä voi polttaa pitkiäkin jaksoja, jos huoneen lämpötilaa halutaan nostaa.
Kevyet kamiinat voidaan perustaa useimmiten puulattialle, toki suojaamalla lattia, vaikka palonkestävällä levyllä tai lasilla. Hormia valittaessa kannattaa valita laadukas hormi, sillä kamiinoiden lämpötilat hormistoon voivat nousta korkeiksi.
Leivinuuni
Keittiöön sijoitettu tulisija antaa kodikkuutta moderniinkin keittiöön. Käyttökelpoinen valinta on leivinuuni tai hellan ja leivinuunin yhdistelmä.
Nykyaikaisessa, avaria tilakokonaisuuksia suosivassa tilasuunnittelussa tulisija voi toimia tilanjakajana. Takka-leivinuuni soveltuu keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi, jolloin takka avautuu olohuoneeseen ja leivinuuni keittiöön.
Hormin ympärille voidaan muurata erityyppisiä tulisijoista muodostuvia yhtenäisiä kokonaisuuksia. Tällainen sydänmuuri on todellinen pientalon lämmin sydän.
Käytä aina alan ammattilaista tulisijan muuraustyössä.