Tiili materiaalina

Tiiliseinä, punatiili, pitsimuurausta

Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta itse lopputulos, kestävä tiili, on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen värien ja pintavaihtoehtojen valikoima sen sijaan on kasvanut.

Tiilen valmistuksessa käytetään vain puhtaita luonnonraaka-aineita, kuten savea, hiekkaa ja vettä. Samoista raaka-aineista tehdään myös ruuan valmistukseen tarkoitettuja saviastioita.
Tiili on turvallinen rakennusmateriaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Poltettu tiili kestää suuriakin lämpötila- ja kosteusvaihteluita. Lisäksi tiili on kaikista kivipohjaisista rakennusmateriaaleista nopeimmin kuivuva, mikä vähentää mm. rakennusaikaisia kosteusriskejä. Siksi se sopiikin loistavasti pohjoisen vaativiin oloihin. Muuratun tiilipinnan kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen, ja ikääntyessään tiilipinta patinoituu kauniisti. Muurattu tiilipinta on pitkälläkin aikavälillä lähes huoltovapaa.

Tiili soveltuu hyvin myös rapattujen pintojen alustaksi. Se on mekaanisesti luja ja sillä on sopivat vedenimu- ja tartuntaominaisuudet sekä kohtuullisen pieni kosteuskutistuma.